Podjetniki, vabljeni na Evropski teden podjetništva

15.10.2012

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji med 15. in 17. oktobrom 2012 organizira Evropski teden podjetništva 2012 v Sloveniji, ki bo letos posvečen internacionalizaciji, vzporedno se bo odvijal Teden enotnega trga, ki obeležuje tudi 20 let enotnega trga Evropske unije.

Letošnji Evropski teden podjetništva, že četrti po vrsti, se bo po 37 državah Evrope odvijal med 15. in 20. oktobrom 2012 in bo tako kot lani namenjen tako tistim, ki se šele odločajo za podjetništvo, kot obstoječim mikro, malim in srednje velikim podjetjem.

Namen evropskega tedna podjetništva je seznaniti mikro, mala in srednja podjetja z možnostmi podpore, ki jo ponujajo EU ter nacionalni, regionalni in lokalni organi; opozoriti na podjetništvo in pritegniti ljudi, predvsem mlade, v poklic podjetnika in ne nazadnje dati priznanje podjetnikom za njihov prispevek k evropski blaginji, zaposlovanju, inovativnosti in konkurenčnosti. Evropska komisija je v ta namen pripravila spletni portal namenjen promociji podjetniških dogodkov za celo Evropsko unijo, skupaj z pridruženimi članicami, ki je na voljo na spletni povezavi. V duhu podjetništva je JAPTI skupaj s partnerji poskrbel, da bodo v tem času po vsej Sloveniji organizirane različne delavnice, seminarji in druga srečanja, kjer bodo strokovnjaki posameznih področij razkrivali številne podjetniške teme, od osnov, kako napisati poslovni načrt ali ustanoviti podjetje, do podjetniških priložnostih ter storitev, ki jih podjetnikom nudi podjetniško okolje.

Leta 2012 praznujemo tudi dvajseto obletnico evropskega enotnega trga, zato bodo v dnevih in tednih po 15. oktobru organizirani številni nacionalni dogodki v državah članicah EU. Njihov namen je zbližati državljane, podjetja in javne organizacije, da bodo skupaj ocenili stanje enotnega trga in njegove prihodnosti ter o njem razpravljali v kontekstu svoje države.

Nacionalni otvoritveni dogodek Tedna enotnega trga EU in Evropskega tedna podjetništva v Sloveniji bo v ponedeljek, 15. oktobra 2012 v Ljubljani (City Hotel Ljubljana). Slavnostni govornik bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Radovan Žerjav, uvodničarja pa vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Nataša Goršek Mencin in direktor Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije, Igor Plestenjak.

Prvi dan bo v znamenju predstavitve enotnega trga, predstavljene bodo podporne storitve JAPTI za podjetja in storitve mrež Evropske komisije za podjetnike. O izzivih podjetništva, pasteh in priložnostih vstopa na tuje trge ter kako preživeti v krizi bo spregovoril Rok Uršič, direktor podjetja Instrumentation Technologies, d. d., slovenski podjetniški obraz letošnjega evropskega tedna podjetništva. Na popoldanski okrogli mizi bodo udeleženci razpravljali o prihodnosti enotnega trga, njegovem pomenu za gospodarstvo in potrošnike ter pričakovanju novih generacij.

Rdeča nit drugega dneva dogajanja, v torek, 16. oktobra 2012, bo širitev poslovanja na tuje trge, na kakšen način se jo lotiti in kakšna podpora je podjetnikom pri širjenju njihovega poslovanja preko državnih meja na voljo. Potekale bodo različne praktične delavnice, predavanja in okrogle mize, predstavljena bo paleta storitev, ki jih JAPTI ponuja izvoznikom. V popoldanskem delu bo dogajanje še pestrejše, na prvi okrogli mizi bodo govorili o Vzhodnih trgih Evrope kot priložnosti in pasti za slovenska podjetja, na drugi pa o pomenu elektronskega poslovanja, e-identitete in e-storitev za podjetja. Predstavljene bodo možnosti financiranja podjetniških projektov z evropskimi sredstvi, instrumenti finančnega inženiringa za podjetja, vloga družb za upravljanje tveganega kapitala

Oba dneva bodo pred začetkom, med odmori in po zaključku dogodka udeleženci lahko obiskali INFO točke, na katerih jim bodo svetovali predstavniki JAPTI s področja podjetništva in internacionalizacije, ter predstavniki storitev mrež Evropske komisije: Tvoja Evropa-nasvet, Eures, Solvit in Enterprise Europe Network.

JAPTI bo v okviru Evropskega tedna podjetništva podjetjem ponudil možnost individualnih poslovnih srečanj s predstavniki 14 slovenskih poslovnih klubov v tujini, katerih delovanje sofinancira. Mednarodni emporium bo v sredo, 17. oktobra 2012 med 9.00 in 16.00 uro v stekleni dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani. Podjetja se morajo na srečanja prijaviti preko e-prijavnice na spletni strani.

Dogodek je za vse udeležence povsem brezplačen, potrebna je le predhodna prijava preko spletne prijavnice, ki je na voljo na spletni strani JAPTI.

Nazaj