Odprt je 23. bienale industrijskega oblikovanja

22.10.2012

S podelitvijo nagrad in odprtjem osrednje razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) se je konec septembra v Ljubljani začel 23. bienale industrijskega oblikovanja (BIO).

Na odprtju so zlato in zeleno nagrado BIO izročili oblikovalcem stola Sea, podelili pa so še tri posebne nagrade žirije, štiri nagrade za študentsko delo in devet častnih pohval.  

Mednarodno žirijo letošnjega BIO so sestavljali predsednica Sophie Lovell ter člani Giulio Cappellini, Sven Jonke, Jimmy MacDonald in Vasa J. Perović. Veliki nagrajenec letošnje izdaje, ki mu je žirija namenila zlato in zeleno nagrado bienala, je stol Sea, pod avtorstvo katerega se podpisujejo Kieren Jones ter Azusa Murakami in Alexander Groves iz Studia Swine.  

Tema 23. BIO se nanaša na odprta vprašanja: "Kako na oblikovalce in na dela, ki jih ustvarjajo, vplivajo moderne tehnologije, digitalizacija in globalizacija? Kako se razvija oblikovanje?" Zdi se, da sodobni oblikovalci vključujejo domiselnost narave in njenih procesov, obenem pa kažejo izredno sposobnost za uporabo tehnologije. Svoja raziskovanja uporabljajo ne le za to, da bi prišli do komercialnih izdelkov, temveč s svojim delom odgovarjajo tudi na kulturna, družbena in emocionalna vprašanja. Razstava Razmerja v oblikovanju prikazuje sveže, nove ideje in raziskuje, kako se oblikovanje nanaša na družbeno, trajnostno ter kulturno dimenzijo, obenem predstavlja stičišča med kulturo in potrošništvom, obrtjo in industrijo.

Več o 23. BIO na naslednji povezavi.

Nazaj