Finalist 6. Foruma inovacij že uspešno prodaja svojo inovacijo

01.10.2012

Avtor inovacije Detektor mrtvega kota v križišču, mlad elektroinženir Peter Korun iz podjetja A. s. K., je svojo inovacijo predstavil lani na 6. Slovenskem forumu inovacij.

Na enem izmed 505 nezavarovanih železniških prehodov, ki so označeni z Andrejevim križem, bodo jeseni postavili prvi opozorilni detektor, ki udeležence v prometu opozarja na bližajoči se vlak.»Z denarjem za navadno zavarovanje enega železniškega prehoda bi lahko s sistemom RSD zavarovali najmanj 20 prehodov,« poudarja Peter Korun, ki je razvil detektor bližajočega se vlaka, nagrajenega kot obetavno inovacijo.

To inovacijo je še nadgradil. Sistem RSD je energijsko varčen, saj se napaja izključno s sončno energijo. Pozimi, ko je sončne energije manj, za napajanje zadostujejo že tri ure svetlosti. To poenostavi montažo, saj ne zahteva priključitve na elektroomrežje, pojasnjuje Peter Korun. Kot dodatni prednosti sistema RSD Korun omenja še samonadzor nad delovanjem in takojšnje opozorilo nadzorni službi.

Takšen sistem RSD stane okoli 15 tisoč evrov, medtem ko klasično zavarovanje železniškega prehoda z zapornicami in gradbenimi posegi stane od 300 do 900 tisoč evrov. Sistem RSD se od predhodnika – detektorja mrtvega kota – razlikuje predvsem po zmogljivejših mikrovalovnih senzorjih, ki zaznajo vlak na kilometer.

S sistemom RSD bi na nezavarovanih železniških prehodih, kjer se dogajajo nesreče s smrtnim izidom, povečali varnost. Priložnosti je v Sloveniji veliko, saj imamo še 505 nivojskih prehodov cest prek železniških prog, ki so označeni z Andrejevim križem, kot po domače pravimo nezavarovanim železniškim prehodom. Njihovo število se, poudarjajo na Slovenskih železnicah (SŽ), iz leta v leto zmanjšuje.

S Slovenskimi železnicami se Peter Korun že več mesecev dogovarja o postavitvi prvega sistema RSD, ki ga kmalu pričakuje v okolici Maribora. Tam sta sedež Korunovega podjetja A. s. K. in nadzorni center, kjer bodo spremljali delovanje RSD po spletu. Prodajo na tujem načrtuje prihodnje leto, najprej pa se bo usmeril v Italijo, Nemčijo, Avstrijo in Rusijo.

Več o inovaciji si lahko ogledate na spletni strani podjetja.

Nazaj