Slovenska inovativna podjejta uspešna na področju letalstva

03.09.2012

Podjetje C-Astral z brezpilotnim letalom Bramor, je izvedlo testni let na planoti Lokve konec julija in doseglo izjemen uspeh. V prvem poskusu je Bramor dosegel višino 3.000 m, kar zahteva za letala tako majhne velikosti (razpon 2,3 metra, teža 4 kg) natančne priprave in opazovanje vremena.

Ekipa C-Astrala, Nejc Trošt, Samo Stopar, Marko Peljhan in ostali sodelavci (vseh je kar dva ducata), je testni let pripravljala skupaj z Javno agencijo za civilno Letalstvo RS (CAA) in Kontrolo zračnega prometa Slovenije (KZPS) skoraj mesec.

Brezpilotno letalo Bramor je tako 20. julija na travniku na planoti Lokve nad Novo Gorico, na nadmorski višini 960 m, vzletelo s pomočjo elastičnega katapulta, nato pa se v fazah po 300 m vzpenjalo vse do višine 3.000 m, za kar je potrebovalo le 15 minut. Let je trajal 55 minut, vse od vzleta do pristanka pa je let potekal popolnoma avtonomno, pri čemer pa je bila v vsakem trenutku preko bazne postaje omogočena sprememba leta. Na najvišji višini je bila preko integriranega avtopilota izmerjena tudi hitrost vetrov, ki se je gibala tudi do 15m/s.
Podatki, ki so jih v podjetju s testnim letom pridobili, bodo ekipi služili za nadalnji razvoj inovativnih brezpilotnih letal in predstavitve sposobnosti sistema. Prvo so že izpeljali v Čilu, 29. julija, kjer so začeli z zajemanjem ortofoto posnetkov rudnikov na odprtem, ki se nahajajo na višini od 1.500m do 4.000 m. Več o brezpilotnem letalu Bramor in testnem poletu lahko preberete na Slovenskem letalskem portalu.

POdjetje C-Astral je član Primorskega tehnološkega parka.

Nazaj