Znanost in inovacije korak bližje ženskam

26.06.2012

Evropska unija do leta 2020 potrebuje do milijon dodatnih raziskovalcev, zato je Evropska Komisija z 21. junijem začela kampanjo, da bi več deklet navdušila nad znanostjo in spodbudila več žensk, da se odločijo za kariero raziskovalke. Ženske predstavljajo več kot polovico študentske populacije EU in 45 % vseh doktoric znanosti (doktorat), vendar le eno tretjino poklicnih raziskovalcev.

Ženske doktorandke so tudi v inženirstvu in proizvodnji še vedno v manjšini. Triletna kampanja bo najstniška dekleta najprej poskusila navdušiti za študij znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (predmeti STEM). Nato se bo poudarek kampanje razširil še na študentke, da bi jih spodbudili k razmisleku o znanstveni karieri. 

Raziskave in inovacije so ključne pri iskanju konkretnih rešitev za skupne izzive, kot so hrana in energetska varnost, okolje in podnebne spremembe ali boljše zdravstveno varstvo. Uveljavljene znanstvenice bodo delovale kot vzornice v medijih ter na posebnih prireditvah in delavnicah.Kampanja  naj bi ženskam in dekletom pokazala, da znanost ne pomeni le starejših moških v belih haljah. Znanost zagotavlja fantastične možnosti za poklicno pot in priložnost za premik v družbi.

Mladi ljudje običajno sprejmejo pomembne odločitve v zvezi s svojim poklicem v starosti od 13 do 17 let. Na tej stopnji izobraževanja se usmerijo proti znanstvenim predmetom ali stran od njih. Zato bo prvi del kampanje namenjen najstnicam v srednješolskem izobraževanju z geslom „Science: it's a girl thing“ („Znanost: to je za punce“). Druga faza bo namenjena spodbujanju študentk, da se odločijo za kariero znanstvenic. Kampanja bo premagala stereotipe o znanosti ter pokazala mladim dekletom in ženskam, da je znanost zabavna in lahko zagotovi številne možnosti. Izzvala bo zastarele poglede na kariero v znanosti in pokazala, kako so sodobne raziskovalne prakse povezane z družbenimi potrebami.

Več informacij o kampanji pridobite na naslednji povezavi. Pridružite se jim lahko tudi na facebooku: www.facebook.com/sciencegirlthing.

Znanost in inovacije korak bližje ženskam Nazaj