Inovatorji z nagradami iz Seula in Slatine

15.05.2012

Od 3. do 6. maja 2012 se je v Seulu v Južni Koreji zvrstil Mednarodni sejem ženskih inovacij KIWIE 2012, že 5 po vrsti. Na njem sodelovalo 110 inovatork iz 30 držav. V Slatini na Hrvaškem pa je od 4. do 6. maja 2012 potekal 5. mednarodni sejem inovacij. Slovenski inovatorji so bili na obeh sejmih uspešni.

Mednarodnega sejma ženskih inovacij v Seulu se je udeležila tudi inovatorka Veronika Klinar iz Jesenic, ki jo je strokovna žirija sejma nagradila z zlato medaljo za kreme za zdravljenje kože Anaya, v katerih je uporabljena tehnologija efektivnih mikroorganizmov in ionizirana voda. Poleg medalje je prejela še dve posebni nagradi iz Ukrajine in Vietnama.

V okviru sejma je potekal tudi forum z naslovom »Poslovna mreža žensk inovatork«, kjer je bilo govora o globalnih ekonomskih spremembah in intelektualni lastnini. Na formumu je sodelovala tudi Marta Turk, direktorica Območne gospodarske zbornice Ljubljana.

Veronika Klinar, ki je bila kot inovatorka tokrat edina iz Slovenije, je povedala, da ta sejem, ki poteka vsako leto v maju, priporoča  vsem ženskam inovatorkam, ki imajo inovacijo razvito že do končnega izdelka, saj je na njem veliko možnosti za pridobitev novih poslovnih kontaktov.

V Slatini na Hrvaškem pa je od 4. do 6. maja 2012 potekal 5. mednarodni sejem inovacij.

v poljedelstvu in ekologiji AGRO – ARCA. Na najem je bilo razstavljenih 220 inovacij iz 12 držav, med njimi tudi 7 slovenskih. Slovenske inovatorje je na sejmu zastopal Jožef Vlah, predstavnik združenja inovatorjev ASI. Sejem je bil izredno uspešen, saj je kar pet od sedmih inovatorjev prejelo priznanja za inovativnost in kot je ocenil Vlah, se nobena druga država ni tako dobro odrezala.

Priznanja so prejeli Obrad Dabić iz Ljubljane za sistem odvoza različnih vrst odpadkov iz gospodinjstev, Marjan Kejžar iz Sorice za patentirani izmenični postopek pridobivanja plina iz biomase, Alojz Tomazin iz Kopra za patentirano glavo za motorne kose z rezili, ki jih ni potrebno brusiti, Rajmund Topolovec iz Ptuja za metodo preganjanja voluharja s pomočjo vrtne kosilnice in Borut Tušar iz Cerknega za novo, bolj učinkovito obliko pluga za obdelavo zemlje, za katero je prav tako pridobil patent.

Kot je povedal Jožef Vlah, je bilo za vse izume zelo veliko zanimanje, največ pa za plug Boruta Tušarja. Poleg gospodarstvenikov, ki so se zanimali za poslovna sodelovanja, je sejem obiskala tudi vrsta »običajnih« obiskovalcev, ki so želeli naše izume kar kupiti, žal pa je večina zaenkrat le v prototipni izvedbi, saj inovatorji še iščejo proizvajalce. V tem smislu je veliko pozornosti pritegnil tudi pripomoček za čiščenje tlakovcev Marjana Berganta, ki pa žal ni bil nagrajen.

»Želel bi si, da bi bili naši izumi tudi doma tako cenjeni kot so v tujini,« je ob vrnitvi domov s hripavim glasom zaradi tridnevnega predstavljanja izumov še dejal Vlah.

Inovatorji z nagradami iz Seula in Slatine Nazaj