Slovenski inovatorji zelo uspešni v Ženevi

25.04.2012

V Ženevi je od 18. do 22. aprila 2012 potekal tradicionalni mednarodni sejem inovacij, ki je letos je praznoval 40-to obletnico. Letošnjega sejma so se udeležili trije slovenski inovatorji – dva sta se na razstavnem prostoru pridružila našim prijateljem iz hrvaškega združenja inovatojev »Udruga inovatora Hrvatske« in s tem znižala stroške razstavnega prostora, eden pa je nastopil samostojno.

Skupaj je bilo na sejmu predstavljenih okrog 1.000 inovacij iz 46 držav. Kot nam je sporočila inovatorka Veronika Klinar, ki se je sejma osebno udeležila, je vse izume ocenila zelo stroga 85-članska strokovna žirija, ki je zadnji dan podelila medalje za najboljše izume. Nagrajeni so bili vsi trije slovenski inovatorji: Veronika Klinar iz Jesenic je za »pametno kozmetiko«, zaščiteno z blagovno znamko Anaya, prejela zlato medaljo, prav tako je zlato medaljo prejel tudi Aleksander Grum iz Ljubljane za patentiran sistem vertikalnega odpiranja oken na električni pogon. Herman J.Traven iz Ljubljane pa je prejel srebrno priznanje za izum na področju medicine - upogljivi endodontski sveder.

Kaj je bistvo inovacij, ki sta bili nagrajeni z zlatom? Pametna kozmetika Veronike Klinar, ki je pod blagovno znamko Anaya že naprodaj v slovenskih lekarnah, deluje po principu ključev, ki jih vsebujejo kreme in so lastni zdravi koži. Vsaka koža izbere tistega, ki ga potrebuje in s tem pridobi sposobnost za regeneracijo in ohranjanje lastnega ravnovesja. Delovanje izbranih aktivnih sestavin v vsakem izdelku potencira kombinacija EM (efektivni mikroorganizmi) tehnologije in ionizirane vode. Sistem za vertikalno odpiranje oken na električni pogon, ki ga je patentiral Aleksander Grum, omogoča učinkovito zasteklitev balkonov in teras. Kljub zasteklitvi je mogoče uživati v odprtosti prostora, hkrati pa lahko v trenutku balkon ali teraso spremenimo v zimski vrt. Z vgrajenim senzorskim sistemom je dosežena popolna neodvisnost od zunanjih dejavnikov kot sta dež in veter.

Klinarjeva je še povedala, da je bil odziv obiskovalcev odličen, saj so vsi slovenski inovatorji dobili množico ponudb za sodelovanje, oglasili so se tudi potencialni investitorji. Sama je konkretno dobila ponudbe za uvoz njene kozmetike od podjetij iz Švice, Francije, Italije in Nemčije.

Slovenski inovatorji zelo uspešni v Ženevi Nazaj