Plod domačega razvoja žanje svetovne uspehe

23.04.2012

Pipistrel je javnosti predstavil svoje novo štirisedežno letalo Panthera na sejmu AERO Expo 2012 v Nemčiji. Pipistrel Panthera je v celoti plod domačega razvoja in prinaša mnoge še nikoli videne rešitve v razredu lahkih letal.

Panthera je popolnoma novo potovalno letalo, izdelano v celoti iz visokotehnoloških kompozitnih materialov. Vsi sistemi so bili v celoti razviti in izdelani v Pipistrelu. Elegantna aerodinamična zunanja oblika skriva kabino, ki je zelo prostorna in udobna. Štiri potnike prepelje 1900 km daleč pri hitrosti 370 km na uro in pri tem porabi 38 litrov navadnega avtomobilskega bencina na uro. Prvi prototip, ki ga je podjetje predstavilo na sejmu, poganja preizkušeni Lycoming IO-390 motor s tehnologijo direktnega vbrizga, a tudi hibridna in popolnoma električna verzija bosta kmalu ugledali luč sveta.

Revolucionarni štirisedežnik (prvo Pipistrelovo letalo, ki ni več ultralahko, temveč spada že v višji razred, tako imenovano generalno aviacijo) je izdelan popolnoma iz kompozitnih materialov in ima podvozje, ki ga je mogoče popolnoma pospraviti v trup letala.

Doseže lahko potovalno hitrost 370 km/h (največja dovoljena hitrost je kar 407 km/h), ima dolet preko 1900 km in udobno, prostorno kabino. Prava revolucija pa je modularnost pogona – kupec ima na izbiro kar tri različne pogonske sisteme: navadnega (na bencin), hibridnega ali popolnoma električnega. To je prvo letalo na svetu, ki omogoča takšno izbiro. Prva letala bodo proizvedena v letu 2015.

Vir: Revija IRT 3000

 

Plod domačega razvoja žanje svetovne uspehe Nazaj